Традиционни зеленчуци в средиземноморската кухня


Средиземноморската кухня е известна с изкусителните си ястия, като в голяма част от тях неизменно присъстват зеленчуци. Макар някои от тях да не са типични за района на Средиземно море, топлият и приятен климат бързо ги приспособява и те биват отглеждани, а и консумирани именно там. Всяка страна, която има граница със Средиземно море има свои традиционни рецепти за приготвяне на зеленчуци с които се гордее и които потоците от туристи неизменно опитват. Средиземноморската кухня е много характерна и с консумацията на сурови зеленчуци като например във вид на салата. Друга характерна особеност, която се дължи от част и на стратегическото разположение на самото Средиземно море, е търговията още от най – ранни векове. Именно благодарение на нея в земите около морето се появяват нетипични до този момент зеленчуци и се смесват различни вкусове от всички части на света. Кои обаче са най – често използваните зеленчуци в район, богат на морски деликатеси?
Маслини
Определено това е най – разпространеното растение. Маслинови дръвчета се отглеждат както в Гърция, така и в Италия и Испания. Освен за производство на зехтин, растенията се използват и за директна консумация на самите маслини. Всъщност суровият, необработен плод е доста горчив. За да подлежи на консумация се използва технология за накисване, която да премахне горчивината им. С течение на годините малките традиционно черни плодове се развиват и обогатяват като днес може да се намерят много различни по големина и цвят видове.
Чушки
Чушките идват от топлите, тропически части на Америка. Бързо се приспособяват и се настаняват трайно в европейската и много усилено в средиземноморската кухня. Използват се като основна съставка на салати, супи, печени на грил. Най – често се срещат червени и зелени чушки, но има и жълти такива. Съществува огромно разнообразие от форми, размери и цветове на този вид зеленчук. В средиземноморските ястия се поднасят най – вече пресни, като съставка на салатите. Чушката е с най – голямо съдържание на витамин С в сравнение с останалите си събратя от зеленчуковия род.
Домати
Още един зеленчук, който не е родом от Европа, но пък намира топло посрещане в района на Средиземноморието и се радва на огромна популярност именно тук. Често се среща като основна съставка на едни от най – популярните салати, където се комбинира с други свежи зеленчуци като краставици и чушки. Неизменна съставка при приготвянето на различни сосове за паста, доматите си запазват централно място сред основните средиземноморски зеленчуци.
Тиквички и патладжани
Тиквичките и патладжаните също са неизменна част от средиземноморската кухня, а и не само. Двата зеленчука винаги се консумират предварително термично обработени и може да се срещнат във всякакъв вид – като част от салата, като основно ястие или като гарнитура.