Изборът на ястия, които средиземноморски ресторант предоставя


Изборът на ястия, които средиземноморски ресторант предоставя

Когато хората чуят за средиземноморски ресторант, първата асоциация, която възниква в тях, е ястие с риба. Разбира се, тези ресторанти предлагат много повече от това, но не можем да отречем, че голяма част от менюто съдържа именно риба и морски дарове. И за разлика от ниското качество, което можехме да намерим преди години в ресторантите, днес за да функционира, всеки един средиземноморски ресторант се придържа стриктно високите стандарти на качество и предлага единствено свежи и пресни продукти.
Заради предимствата, които средиземноморската кухня предлага и заради това, че у нас тя става все по-предпочитана, в столицата и в останалите градове на България се отварят все повече средиземноморски ресторанти, а техните майстори готвачи създават истински шедьоври.
Много от работещите хора предпочитат да прекарат вечерта си в някой близък средиземноморски ресторант, да се насладят на спокойната атмосфера, на тихата музика и разбира се на специалитета, приготвен в средиземноморски стил.
Специалитети, предлагани в средиземноморски ресторант
Дали ще си поръчате супа от риба тон, паниран октопод или ветрило от рибени перки, изборът е изцяло ваш. Това, което можете да сте сигурни, е че продуктите, които ястието ви ще съдържа, са съвсем пресни и това ще личи по отличния вкус.
Обикновено менюто в средиземноморските ресторанти зависи от сезонните продукти, тъй като в такива заведения не се поднася храна, престояла във фризера. Повечето ресторанти си имат сайтове, в които публикуват какво е настоящото меню.
В нещо ще откриете черноморска и средиземноморска риба като сафрид, чернокоп, кая, калкан, фагри, акула, писия, бакаляро, лихнус и други. Маринованите рибки също са специалитет, който се предлага в тези заведения. Ще намерите и рибена чорба, печени зеленчуци, рапани, скариди, миди, раци и други.
Различните видове риби и морски дарове се поднася и салата със сезонни зеленчуци. През зимния сезон преди появата на салатките, рибата може да бъде гарнирана с азиатски ориз или диви гъби, както и картофи или едамаме.
Подправките и билките играят важна роля както в средиземноморската кухня. Сред използваните подправки са зехтин, лимон, копър, балсамико, черен пипер, босилек както и сосове от соя, домати и др.
Всички тези специалитети биха били непълни без чаша червено вино. В такъв ресторант ще намерите богата селекция на първокачествени вина.