Риби в Средиземноморската кухня


Средиземноморската кухня се слави като една от най – здравословните в света. Разбира се този факт съвсем не е случаен. Немалка част от продуктите в нея са пресни, а рибата в изобилие. И именно рибата е считана от множество експерти като едно от най – здравословните меса, защото има ниско съдържание на мазнини, но пък е богата на протеини и витамини. Пресните зеленчуци и плодове също са неизменна част от кухнята на страните, разположени по бреговете на Средиземно море. И разбира се толкова вкусната и особено популярна съставка на всяко ястие – зехтинът. Много специалисти смятат, че именно това е по – здравословната мазнина и го препоръчват вместо олио. Все пак мненията за зехтина са разнопосочни, както и за много от другите видове храни, считани за здравословни. Едно е сигурно обаче – рибите в средиземноморската кухня са си наистина полезни, а ето и кои са сред популярните.
Скариди
Скаридите са често срещан продукт при приготвянето на различни ястия от средиземноморската кухня. Използват се както за основни ястия, така и за предястия. Често се поставят и в салати. Считат се за морски деликатес и за това цената им е сравнително високи. Въпреки това са много предпочитан морски продукт. Може да се консумират практически всякак – варени, пържени, задушени, печени на скара. Всеки един ресторант, който предлага средиземноморска кухня може да ви изненада с апетитни предложения за поднасяне на скариди. Една от много популярните рецепти е за скариди с чесън и бяло вино.
Калмари
Пържените калмари се считат за класическо ястие, защото може да се комбинират с различни видове сосове или само със сол и лимон. Разнообразието от варианти на приготвянето им ги правят популярни по цялото Средиземноморие, като всяка държава, която граничи с този воден басейн има своя традиционна рецепта за приготвянето им. Пастата също може да се комбинира с калмари.
Сьомга
Макар и нетрадиционна за Средиземно море, в комбинация с различни типични за тази кухня зеленчуци, сьомгата се превръща в уникално вкусно изкушение. Много често може да се срещнат рецепти, в които сьомгата е гарнирана със зелени зеленчуци и изпъква на техния фон.
Октоподи
Тези морски обитатели са много популярна храна по бреговете на моретата и особено на Средиземно. Във водите му се срещат т.нар. обикновен октопод. При приготвянето на различни ястия се използват основно пипалата. Може да се комбинира с различни други съставки като например ориз. Също така може да се пече на грил и да се поднася с различни видове сосове. Подобно и на другите типични за средиземноморската кухня риби и тук има традиционни за различните държави рецепти, а много майстор готвачи разработват свои собствен прочит на рецептите с октопод.