Ролята на зехтина в средиземноморската кухня


Ролята на зехтина в средиземноморската кухня

Зехтинът е една от най – често използваните съставки за овкусяване на салати. И разбира се често се асоциира със средиземноморската кухня, като заема главна роля в нея. Здравословната му страна е дискутирана многократно и има както много привърженици, така и върли противници. Все пак неможе да се отрече, че всяка салата става малко по – вкусна, когато към нея се добавят няколко капки от тази течност. На пазара може да се намерят различни видове от зехтина с произход от всяка страна, която граничи със Средиземно море. Така пазарът предлага както гръцки, така и италиански, испански, обикновен и екстра върджин и т.н. Какъвто и да е видът му обаче, безспорно това е един от водещите продукти в цялата средиземноморска кухня. И това не е случайно.
Зехтинът има ниско съдържание на холестерол
Продуктът се произвежда от маслини, които са типично растение за района на Средиземноморието. Маслината расте в топли райони и именно за това основните производители на зехтин се намират по бреговете на Средиземно море. Самото масло от маслината се получава чрез пресоването на цели маслини. Съставът на готовият продукт зависи много от това на каква надморска височина се намират дърветата, времето, в което се прибира реколтата, сорта на маслините и процеса на извличане на маслото. Най – главното качество, което го прави и толкова здравословен е ниското съдържание на холестерол. Основната съставка на зехтина е олеинова киселина, като това може да достигне до 83% от състава.
Използване
Зехтинът не е само подправка за салати. При приготвянето на много ястия той се използва за пържене например. В много от страните по Средиземноморието това е основната мазнина за готвене, за разлика от други части на Европа и света, където се използва олио – като например в България. При нагряване във високи температури, зехтинът губи своите вкусови качества. Именно за това при пържене се препоръчва използването на рафинираните маслинови масла. Най – добрият начин за консумация на зехтин е в храни, които се ядат студени – като салатите например, защото тогава продуктът не преминава топлинна обработка и запазва всички свои вкусови качества. Изключително широко се използва в ресторантите, които поднасят средиземноморска храна, като там се подбират предварително и специално видове, подходящи за приготвяне на храната и съответно такива, които да се използват за подправянето и.
Малко история
Всъщност маслиновите дървета са родени в Средиземноморието, но не е ясно точно къде – в Гърция или в Мала Азия. Според учените, изследвали тази култура, дивите маслини са били събирани и консумирани от хората още през 8-ми век преди новата ера. Няма и информация кога точно дивата маслина е била култивирана и е станала неразделна част от менюто на хората в този край на света. Въпреки това днес се радваме на много видове маслини и разнообразие от зехтин.