Eлементи в средиземноморската кухня


Eлементи в средиземноморската кухня

Най-универсално използваната и преобладаваща съставка в кухите на Средиземно море е зехтинът. Маслиновите дървета са разпространени в целия регион, а отличителното масло е основен износ на много средиземноморски страни. Острият, понякога горчив вкус на маслото се проявява в различни ястия и се използва както като за готвене, така и за овкусяване. Самите маслини са редовна съставка в средиземноморската кухня, добавяйки вкус към ястията.
Пресни зеленчуци доминират в средиземноморска кухня, с голямо разнообразие, което заема централно място в ястията в целия регион. Докато в региона съществуват културни различия, в този район се отглеждат патладжани, артишок, скуош, домати, бобови растения, лук, гъби, орехи, краставици и разнообразни салати. Зеленчуците се появяват в различни ястия: печени, гриловани, на скара, или сервирани пресни в салати.

Месото обикновено се използва пестеливо в средиземноморската кухня, а в по-голямата част от Средиземно море тенденцията е да е на скара. Скалният терен в Средиземно море обикновено не може да поддържа по-големи животни като крави, ограничавайки възможностите за месо до по-малки домашни любимци като кози, овце, свине и пилета, както и някои видове дивеч. Козе и овче мляко се използват и в различни средиземноморски ястия, предимно под формата на кисело мляко и сирене.

Морските дарове са по-често използван протеинов източник, който се появяват в разнообразие от ястия. Близостта до Средиземно море осигурява лесен достъп до пресни морски дарове, което прави често присъствието им в ястията в региона.
Преобладаващата употреба на пресни билки характеризира средиземноморската кухня. Климатът и географията на района са естествено подходящи за отглеждане на тревни растения, както местни, така и внесени. Въпреки че има някои културни различия в използването на някои билки, като цяло кулинарите в Средиземно море използват босилек, риган, мащерка, розмарин, манджар, магданоз, копър, мента, чесън, естрагон, копър, кориандър и шафран.