Средиземноморски специалитети, които можете да приготвите у дома


Средиземноморски специалитети, които можете да приготвите у дома

Средиземноморската кухня е изключително популярна както у нас, така и по целия свят и това съвсем не е случайно. Тя съдържа огромно количество витамини, минерали и антиоксиданти, които съдействат за намаляване на излишното тегло, за поддържане на добрия тонус, както и за увеличаване на имунитета на целия организъм. С правилно съчетание с подходящата доза движение на седмица, бихте могли значително да намалите риска от заболяване от много хронични болести. Това обяснява защо все повече хора се интересуват от това кои са най-известните средиземноморски специалитети и какво съдържат те. Тук ще ви представим някои от тях, които спокойно бихте могли да приготвите у дома.
Средиземноморски специалитети
Картофено пюре с риба тон
За да приготвите това ястие, са ви необходими 500 гр. картофи, 1 консерва риба тон, 1 глава ситно нарязан лук, 2 счукани скилидки чесън, 2 с.л. оцет, 1 с.л. магданоз и 150 мл зехтин, както и сол и черен пипер на вкус. Сварените картофи се пасират заедно с оцета, лука, чесъна, половината от зехтина и от отцедената риба. Полученото гладко пюре се залива с останалия зехтин, а отгоре се нарежда останалата риба и магданоза.
Дип от фасул и патладжан
Необходимите продукти тук са един патладжан, 400 гр. сварен боб, 2 с.л. мед, 2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, по 1 с.л. от лимонов сок, соев сос и горчица, и сол на вкус. Патладжанът се опича, обелва и нарязва на парчета, след което се пасира с останалите продукти. Получава се чудесен сос за гарнитура към различни зеленчуци или чипс.
Пъстърва с дресинг от орехи
За целта са ви необходими 4 филета пъстърва, микс от зеленолистни зеленчуци, 5 бр. орехи, 2 с.л. зехтин, а за дресинга смесете 6 с.л. орехово олио, малко зелен лук и копър, 2 с.л. винен оцет и сол. На предварително намазана тава се нарежда рибата, овкусява се и се оставя да се запече и от двете страни. Орехите се запържват съвсем леко, отцеждат и нарязват. На чиниите се нареждат първо зеленолистните зеленчуци, отгоре филето, което се залива с дресинга и се поръсва с орехите.
Сами виждате, че приготвянето на средиземноморски специалитети не е трудно, а онлайн бихте могли да намерите още стотици подобни рецепти.