Защо си струва да опитате средиземноморска кухня?


Защо си струва да опитате средиземноморска кухня?

Средиземноморската кухня представлява една от най-интересните видове кухни в света. Тя се състои от най-различни варианти на ястия и е любима на много хора. Но не само това – голямата й популярност се дължи още на изключително благотворния ефект, който оказва върху здравето. Не случайно жителите на Средиземноморието се славят със своето дълголетие.
Нейното огромно разнообразие се дължи на факта, че тя представлява комбинация от кухните на над двадесет страни – всички онези, които имат излаз на Средиземно море. Всяка от тях добавя към прословутата Средиземноморска кухня по нещо от своето културно и кулинарно наследство. Ето защо средиземноморските ресторанти у нас нерядко предлагат тематични менюта, свързани с всяка една от тези страни.
От какво се състои прочутата средиземноморска кухня?
Една Средиземноморска кухня няма как да мине без своите емблематични ястия, които включват салата Капризе, гръцка салата, поръсена със сирене фета, талиатели, паеля, лазаня и дарове от морето, които включват различни видове риба, миди, скариди, калмари и октопод. Сред десертите прочути са ябълковият пай, тирамису, крем брюле, десерт със смокини и много други.
Определено си заслужава да се запознаете по-отблизо със Средиземноморската кухня, която се счита за натурална заради простотата и краткостта на готвене. Това позволява на продуктите да запазят както витамините и минералите в тях, така и да са изключително ароматни и вкусни. Нещо повече, тази кухня изобилства с пресни плодове и зеленчуци, а в ястията са включени богата гама билки и подправки. Всичко това се залива обилно със зехтин, който е известен с невероятните си свойства и вкус.
Ястията в Средиземноморските ресторанти се мариноват и преди поднасяне на посетителите, се овкусяват със зехтин. Всички морски дарове внимателно се почистват, за да са годни за консумиране, а октоподите се сваряват. Шафранът се счита за най-скъпият продукт и подправка в Средиземноморската кухня.
Сред салатите можете да избирате между салата с риба тон с царевица, чери доматчета, лук и листен микс, а почитателите на по-екзотични продукти могат да си поръчат салата с глазирани бейби октоподчета и скариди с добавени чери доматчета, папарделя от краставица с цитрусов дресинг и пикорино романо.
Разбира се това е само малка част от ястията, които Средиземноморската диета предлага и ако желаете да опитате автентичния й вкус, можете да посетите най-близкия Средиземноморски ресторант до вас.