Средиземноморски ресторант, вдъхновен от японската кухня


Средиземноморски ресторант, вдъхновен от японската кухня

Въпреки че повечето Средиземноморски ресторанти у нас наблягат на гръцката, италианската, френската и други европейски кухни, ще намерите и ресторанти, които освен типично средиземноморска кухня, предлагат и японска кухня. Може би това е така, защото и двата вида кухни има много общо помежду си, водят до дълголетие и са здравословни. И така нека разгледаме какви японски специалитети бихте могли да намерите в един Средиземноморски ресторант.
Суши менюто на един Средиземноморски ресторант
За направата на вкусни, здравословни и елегантни японски рецепти се изискват качествени продукти и големи умения. Затова в един Средиземноморски ресторант главна роля играе шеф-готвачът, който не само е изучил тайните на суши кухнята и Средиземноморската кухня, но и има богат опит в приготвянето й. Нерядко такива майстор-готвачи импровизират и добавят различни съчетания, за да обогатят менюто. Сред предлаганите морски деликатеси са урамаки, футомаки, нигири, сурова и маринована риба и други.
Обикновено четири са основните японски салати. Това са:
• Салата уакаме, която представлява салата от сухите водорасли уакаме, съчетани с краставица, соев сос, лют червен пипер, сусамово олио.
• Джинджър с уакаме – това е комбинация от джинджифил и хрупкави водорасли уакаме, полети със сусамов дресинг.
• Чука ика сансай – това е салата от водорасли и калмари, поръсени със сусам
• Салата Хиджики – смело съчетание от корените на лотуса и черни водорасли.
Всяка от тези салата със сигурност ще ви запаси с достатъчно от важните за организма витамини, минерали и други хранителни вещества.
Разновидности на основните видове суши
Нигири
Що се отнася до основните ястия, имате огромен избор от нигири видове. Сред тях са нигири с октопод, нигири със змиорка, нигири със сьомга, с риба тон, лаврак, пушена сьомга, скарида, гункан от хайвер на сьомга, хамачи, както и ростигири от пикантна риба тон.
Маки
Когато става въпрос за маки сушито, изборът е не по-малко богат. Можете да си поръчате футомаки суши с пикантна риба тон, змиорка или сьомга с авокадо.
Хосомаки
При поръчка на хосомаки, ще можете да изберете между авокадо, краставица, пушена сьомга, тон, обикновена сьомга или змиорка.
Урамаки
Урамаки ще намерите традиционно увито в лист нори и ориз.
Сашими
Това ястие може да поръчате с основен компонент риба тон, сьомга или лаврак.