Каква гръцка кухня можете да намерите в средиземноморски ресторант?


Каква гръцка кухня можете да намерите в средиземноморски ресторант?

При посещението си в средиземноморски ресторант можете да опитате различни видове Средиземноморска кухня, но може би най-популярната и най-често срещана е Гръцката кухня. Тук ще ви запознаем по-подробно с нея.
Какво представлява Гръцката кухня в средиземноморски ресторант?
Днес гърците използват предимно зехтин, зърнени храни, билки, риба и зеленчуци в приготвянето на ястията. Разбира се за разнообразие, понякога заменят рибата с ярешко или агнешко. Наблягат също и на отлежалото вино. А сред типичните съставки, които почти ежедневно използват са патладжан, тиквички, сирене, маслини и кисело мляко.
Сред подправките, гърците обичат най-много мащерката, но използват и индийско орехче, чесън, лук, дафинов лист, копър, мента и босилек. Не е нещо необичайно подправките, които сме свикнали да ползваме само за направата на сладкиши, да се използват за подправяне на задушено месо. Такива са например карамфилът и канелата.

Примери за гръцки ястия
• Haniotiko Mpoureki е вегетарианското ястие, което се състои от картофени кръгчета, които се редуват с тиквички и се запичат във фурната заедно със сирене и мента. Такова ястие е много популярно на остров Крит, където жителите го ядат най-малко 1 или 2 пъти на седмица.
Boureki – това ястие представлява месо със зеленчуци, обвити в бутер или обикновено тесто.
• Tiganita – пържени тиквички, чушки, патладжани и гъби
• Lachanosalata – това е добре познатата ни зелева салата, в която са добавени зехтин, сол, оцет и лимонов сок.
• Гръцка салата – тя е по-разнообразна и съдържа червен лук, домати, краставици, маслини, сирене фета и е подправена с лимонов сок и зехтин.
• За да опитате салата с патладжани, си поръчайте Melitzanosalata
• Skordalia представлява картофено и чесново гъсто пюре, което се сервира в комбинация с пържена риба.
• Bourou-Bourou представлява зеленчукова супа с макарони, популярна на остров Корфу
• Fasolada е бобена чорба с домати, моркови, целина, но за разлика от българите, гърците слагат в нея много зехтин
• Psarosoupa е рибена супа със зеленчуци
Както сами виждате, гръцката кухня изобщо не се свежда единствено до маслини, зехтин, Узо и риба. Тя представлява голямо разнообразие от балкански и средиземноморски ястия. Днес не се налага да пътувате до южната ни съседка, за да се насладите на този вид кухня. Достатъчно е да посетите средиземноморски ресторант в София или в някой друг от големите ни градове.