Как възниква идеята за създаване на средиземноморски ресторант?


В средата на миналия век стана очевиден един явен парадокс – жителите на всички крайбрежни на Средиземно море райони са с много ниски показатели на сърдечно-съдовите заболявания и не страдат от затлъстяване, въпреки че в храната си използват както много мазнини, така и алкохол. Оказа се, че тайната на този парадокс се крие в специфичния режим на хранене, станал известен като Средиземноморска диета.
Днес вече не е нещо чудно да се натъкнете на някой средиземноморски ресторант в близост до вас, а в него ще намерите типичните за тази диета ястия.
Как възниква интересът към Средиземноморската диета?
Средиземно море огражда над 15 държави, чиито кухни се отличават със специфични кулинарни традиции, но всички тези страни имат и много общи черти в храненето. Средиземноморската кухня придоби популярност още в 50-те години на 20-ти век, когато учените Ансел и Маргарет Кей публикуваха сензационните резултати от своите проучвания.
Било установено, че хората, които се придържат към средиземноморската диета, не страдат толкова често от болести като сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, Алцхаймер и високо кръвно налягане. Тези резултати били потвърдени множество пъти в хода на различни медицински изследвания.
За най-пълно и мащабно изследване се приема това, което било с продължителност цели 4 години и в хода на което били наблюдавани 22 хиляди души. Всички тези хора са се придържали към традиционната Средиземноморска диета, като непрекъснато преминавали през обстойни медицински изследвания. Освен потвърждаването на вече известните до този момент предимства на този начин на хранене, било открито също, че той удължава живота, като позволява на хората да водят активен начин на живот дори и в дълбока старост.
Кое е наложило появата на средиземноморски ресторант?
Всъщност за жителите от Средиземноморските райони Средиземноморската диета не е никаква диета, а вкусови навици. Те се хранят по много и рядко ограничават въглехидратите или мазнините, а вино пият всеки ден. Ето защо такъв стил на хранене допада на много хора от останалите райони.
Най-добре се разбира какво представлява средиземноморската диета при посещението на средиземноморски ресторант. Това място няма нищо общо с полуфабрикатите или фаст фуд. Продуктите, които се предлагат тук са изцяло натурални и възможно най-пресни. Заслужава си да отделите време и да посетите такъв ресторант, за да разберете от личен опит какво представлява Средиземноморската диета.