Какво предлага един средиземноморски ресторант?


Средиземноморската диета предлага напълно нов мироглед в храненето, с който бихме могли да се запознаем. Колкото и чудно да звучи за понятието „диета“, този вид хранене е съставен предимно от въглехидрати и въпреки това жителите на Средиземноморието не са принудени да се борят със затлъстяването. Вероятно причината за това е в източника на мазнините, който идва изцяло от зехтина. Нека научим повече за това.
Ястия, които ще срещнете в средиземноморски ресторант
Зехтинът е основна съставка в средиземноморската кухня, така че всяко ястие, което ще ядете в средиземноморски ресторант ще го съдържа. В тези ястия няма да има никакви други мазнини, с които ние като българи сме свикнали. Тази кухня изключва употребата на олио, маргарин, краве масло, свинска мас и други.

Много от учените обвързват положителното влияние на Средиземноморската диета именно с употребата на много зехтин, който е богат източник на ненаситени мазнини, които от своя страна защитават сърцето от болести. Освен това зехтинът съдържа и голям брой антиоксиданти и витамин Е, помагащи за здрава коса и кожа. Зехтинът не само бива добавян в салатите, но и готвят с него.

Други характерни за тази диета продукти са пресните зеленчуци и подправките. Такива се добавят задължително към всяко ястие. Жителите на Средиземноморието обичат да използват домати, патладжани, пипер, лук и чесън. Сред подправките, които най-много се използват, са босилек, риган, розмарин и мащерка.

Полезните вещества в Средиземноморската диета са в непривично съотношение спрямо другите съвременни диети. Ето и разпределението им в проценти:

• 60% въглехидрати, като освен плодовете и зеленчуците, те включват много хляб, макарони и каши от пшеница и други зърнени храни.
• 30% са мазнините, които се състоят предимно от зехтин и рибено масло.
• Белтъците са едва 10%, като идват предимно от прясната риба, морските дарове, яйцата и меките сирена. Месото е включено в редки случаи.
Ако тези съотношения не са типични за вас, е добра идея да посетите близък до вас средиземноморски ресторант, където ще се запознаете с основните принципи на тази диета.
Възможно е на пръв поглед тази диета да ви изглежда не достатъчно разнообразна, но на практика не е така. Достатъчно е да влезете в някой от средиземноморските ресторанти до вас и да разгледате богатото на ястия меню, за да се убедите сами в това.