Рецепти от Средиземноморски ресторант


Рецепти от Средиземноморски ресторант

Все повече са хората, които обичат от време на време да посещават някой близък средиземноморски ресторант. Това им дава възможност да се насладят на автентичната Средиземноморска кухня. Тя си има особености и тайни, които правят ястията специфични. За да ги овладеете, първо трябва да се запознаете с истинския вкус на тази диета в някой средиземноморски ресторант и второ – да опитате сами да приготвите някои от тези ястия, като спазвате точно инструкциите.
Рецепти, предоставени от средиземноморски ресторант
Как да приготвим автентична гръцка салата?
За да приготвите салата в 4 порции, нарежете на парченца два големи домата, две краставици и един пипер – зелен на цвят. Сложете в купа всички тези съставки, добавете вътре 10 маслини, студенопресован зехтин и винен оцет на вкус. Посолете и добавете черен пипер, след това разбъркайте и добавете отгоре червен лук, нарязан на колелца, както и сирене фета на кубчета. Салатата се яде както с пресен хляб, така и със сухари според предпочитанията ви.
Млечни продукти в Средиземноморската диета
Средиземноморската диета се слави с ползването на млечни продукти, но за разлика от нас – българите, тези хора не употребяват мляко. Какви млечни продукти използват тогава? Това са обезмаслено сирене и йогурт, които практически се използват всеки ден.
Много от крайбрежните средиземноморски райони са със собствени сортове сирена, като сирене фета, произлизащо от Гърция, както и халучи – от Кипър. Това са сирена, които се добавят в приготвянето на салати, горещи ястия и дори могат да се сервират като отделно ястие, полято със зехтин и с добавени зеленолистни зеленчуци.
Тези сортове не съдържат много мазнини, затова пък са много богати на белтъчини. В средиземноморската диета се използва само натрален йогурт, като обикновено го използват за закуска, заедно с узрели плодове, натрошени орехи и лъжичка мед.
Йогурт се използва и като основа за сосовете, с които се поливат морските дарове и рибата. Той обикновено се смесва с краставички и нарязана мента за приготвянето на известното кипърско талатури (тип салата снежанка).
Морски дарове
Що се отнася до месото в Средиземноморската диета, червеното месо се използва изключително рядко. Доста често се използва рибата и морските дарове. Сред най-популярните видове риба са скумрията, сардината, херингата и аншоато.