Средиземноморска кухня: особености според отделните средиземноморски държави


Средиземноморска кухня: особености според отделните средиземноморски държави

Средиземноморската кухня представлява цяло богатство от различни култури, кухни и обичаи. Тук ще разгледаме по-подробно най-важните от тях, за да ви помогнем по-лесно да се ориентирате в нейните специфики и особености.
Страни, представляващи разнообразната средиземноморска кухня
Турция
За турската средиземноморска кухня е характерно изобилието от пресни продукти, което предразполага към оформянето на богат и разнообразен начин на хранене. Тази страна представлява същински рай за чревоугодниците, най-известните ястия сред които са имамбаялдъ, адана кебабъ, хаш-хаш кебапи, сарми, пилафи, кюфтета и много други. Сред десертите няма как да не споменем локума, баклавата, халвата и кадаифа, които са известни и любими десерти в цял свят.
Гърция
Гръцката кухня е сред най-разпространените у нас. Тя предлага прости за приготвяне, елегантни и здравословни храни с отлични подправки и аромати. Леките ястия са полети обилно със зехтин и са сервирани с узо, ципуро или вино. Зехтинът присъства дори и в десертите и придава специфичния вкус на популярната средиземноморска кухня.
Франция
Тук действително ви очаква огромно разнообразие от аромати и подправки, които придават изтънченост и изисканост на всички средиземноморски ястия. Сред шедьоврите на френската кухня са терини, бульон консоме, палачинките Креп Сюзет, специалитетът coq au vin, както и зеленчукови тартове.
Италия
Широкият спектър от продукти, характерни за италианската кухня, предлага изключително разнообразие от рецепти, специфични за този регион. Освен различните видове сирена и вина, които се тачат в Италия, специално внимание се отделя на различните видове пици и паста, на кафето и на други традиционни продукти.
Пастата още в миналите векове се е славела като изискано италианско ястие, което се е запазило и до ден днешен. Отначало към нея са добавяни масло и доматен сос, но днес гарнитурите включват различни сортове сирена, като пармезан, моцарела и други, както и риба, шунка, месо или гъби.
Мароко
Традиционно ястие в тази кухня е тажинът, което представлява бавно сварено месо или риба със зеленчуци в керамичен съд. Към този тажин могат да се добавят грах, патладжани, лук, круши, сливи, праскови, смокини и кайсии. За подправки се използват джинджифил, шафран и канела.
Това е само бегъл преглед на някои от най-известните варианти на средиземноморска кухня у нас. Надяваме се, че вече придобихте известна представа какво представлява тази диета и защо тя е толкова популярна днес.