Ползи и рецепти от известната средиземноморска кухня


Ползи и рецепти от известната средиземноморска кухня

Когато говорим за средиземноморска кухня, не става въпрос за някакъв вид диетичен режим, както много хора погрешно я наричат „Средиземноморска диета“. Тук не става въпрос за отказване от специфични продукти или ястия, а за начин на живот, характерен за средиземноморските жители, които могат да се похвалят с добро здраве и работоспособност до дълбоки старини.
Какво включва специфичната средиземноморска кухня?
В тази кухня са включени много плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, а зехтинът се употребява доста щедро, докато кравето масло се използва много рядко и ограничено. Редовно се ядат следните продукти: риба, сирена и вино, а що се отнася до месните продукти, се предпочитат сезонните такива, които са пресни и ароматни.
Заради невероятната хармония в блюдата и ползата от тях, ЮНЕСКО определя тази кухня към културното наследство на човечеството. В известната средиземноморска кухня ще срещнете стотици най-разнообразни ястия, повечето от които спокойно можете да приготви у дома.
Кои средиземноморски ястия да приготвите у дома?
• Бродетът представлява местна хърватска супа, която е разновидност на италианското бродето. Това е гъста рибена чорба, в която се слагат няколко вида риби и морски дарове, добавя се зехтин, лук, чесън и магданоз.
• Лазанята е един от най-известните италиански специалитети, който представлява широки и плоски тестени ленти, които се пълнят с плънка и се запичат. В традиционната лазаня винаги присъства пармезанът, сосът бешамел и сосът болонез, а в някои райони традиционно я приготвят със сос песто. Днес лазанята се приготвяи в най-различни варианти и може да включва гъби, месо, артишок, тиквички, патладжани, домати, моркови и други зеленчуци.
• Долмата е ястие, характерно за гърците, турците, ливанците и останалите жители на Средиземноморието, но то е познато и на всички народи от Близкия изток. То е подобно на нашите сърми, увити в лозови листа, като плънката се приготвя по следния начин: първо се запържва лук с ориз, след това се добавя към него чаша гореща вода, добавя се пипер и зелении за подправка. След това плънката се завива в лозови листа и се задушава в тенджера с вода. Това ястие определено е любимо на всеки грък.
• Кускусът също е често употребяван в тази кухня продукт, който след сваряване се съчетава с най-различни продукти – като започнем от зеленчуци и риба, до морски продукти и друг вид месо. На някои места го ядат със сушени плодове, орехи и мед.
Вече сами можете да се насладите на удивителните средиземноморски вкусове. Добър апетит!