Посетете средиземноморски ресторант, за да опитате ястие с лобстер


Посетете средиземноморски ресторант, за да опитате ястие с лобстер

Английското название лобстер става все по-популярно у нас, но то е именно това, което познаваме като омар. Омарът е най-голямото ракообразно и е предпочитано за направата на редица ястия. Интересно е да се отбележи фактът, че най-големият екземпляр на лобстера, уловен някога, е с тегло цели 20,14 кг и с дължина 61,2 см. От него определено е можело да бъдат приготвени много ястия. Счита се,  че той е доживял до около 100 години.

Омарите, които ще срещнете в средиземноморските ресторанти днес, са около 10-годишни и тежат между 500 и 800 гр.

В един средиземноморски ресторант ястието от лобстер е предпочитан морски деликатес, тъй като месото съдържа витамин В12, цинк, фосфор и мед. Протеините са много, докато мазнините са ограничени, което обяснява защо лобстерът е предпочитан вариант дори за хората, които са на диета.

Какви ястия от лобстер можете да опитате в средиземноморски ресторант?

Менюто на един средиземноморски ресторант е изключително разнообразно и включва октоподи, калмари, лобстери, скариди, каравиди, миди, пресни риби и други морски деликатеси и мезета. Но какви ястия от лобстер можете да намерите в такъм ресторант?

  • Лобстер с билки – това уникално ястие се поднася с канапе от талятели, които са подправени с домати чер и доматена салца с босилек. Билките се поставят според сезона, като лятото е най-подходящият сезон да опитате този деликатес. Можете да сте сигурни, че поднесеният омар е наскоро уловен и съвсем пресен, а това ще проличи и от невероятният му вкус.
  • Друго ястие, което да си поръчате, е равиоли с лобстер за предястие.
  • Можете да опитате също и спагети с лобстер за основно ястие. Не се налага да ходите до Урануполи в Гърция, за да имате привилегията да вкусите оригиналната рецепта. Достатъчно е да посетите някой средиземноморски ресторант близо до вас.

Именно такъв ресторант ни дава следните насоки за обработката на лобстера у дома:

В никакъв случай не купувайте мъртви лобстери, тъй като съдържанието в червата ферментира много бързо и месото става негодно за консумация. Купувайте ги или още живи, или вече сварени.

За да сготвите лобстера, заврете вода в тенджера, посолете я и пуснете живия лобстер вътре. Тази практика запазва всичките му вкусови свойства.