Заслужава ли си често да посещавате средиземноморски ресторант?


Заслужава ли си често да посещавате средиземноморски ресторант?

Интересът към средиземноморската кухня нараства все повече и това съвсем не е случайно. Тази кухня е не само вкусна и привлекателна за клиентите, но и изключително здравословна. Заради културното значение и традиции, които съдържа, има предложение тя да бъде вписана в списъка за Световно културно и природно наследство Юнеско. Ако все още не сте посетили някой средиземноморски ресторант в близост до вас, си заслужава да го направите!
Зехтинът – основната съставка в менюто на средиземноморски ресторант
Зехтинът е основна съставка, която се използва в почти всяко ястие и замества така известното ни олио. Всъщност зехтинът е една от причините тази кухня да е толкова здравословен. Той съдържа голям процент наситени омега-6 и омега-3 мастни киселини, както и витамините Е и К, заедно с мощни антиоксиданти и притежава противовъзпалителни свойства. Честата му употреба води до намаляване риска от рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, Алцхаймер, артрит и други. Не е чудно, че жителите на Средиземноморието са по-дълголетни от останалите народи по земята.
Какви ястия ще откриете в менюто на един средиземноморски ресторант?
Менюто във всеки средиземноморски ресторант е изключително разнообразно. То се състои от предястия, разядки, основни ястия, десерти, гарнитури, в голяма част от които присъстват рибата и морските дарове.
Но разбира се зехтинът не е всичко, което характеризира средиземноморската кухня. Огромен дял в нея има рибата и морските дарове. Ястията, които бихте могли да си поръчате в един средиземноморски ресторант, обикновено съдържат сезонна риба, както и стриди, омари, месо, скариди, сепия, миди и други морски изкушения.
Майсторите готвачи приготвят тези ястия по специални рецепти, които гарантират превъзходния им вкус, който няма как да опитате на друго място. Ресторантите се грижат за това, всеки един продукт, включен в менюто – от рибни деликатеси до плодове и зеленчуци – да е с изключително качество и в прясно състояние.
Не е чудно защо веднъж посетили някой средиземноморски ресторант, много хора превръщат това посещение в традиция. Към изисканите ястия, се добавя и професионалното обслужване на персонала, и спокойната обстановка в ресторанта, предразполагаща към задушевен разговор с любимите хора. Ако желаете да разнообразите ежедневието си, не се колебайте да вечеряте в някой средиземноморски ресторант във вашия град.