Какви специалитети съдържа менюто на един средиземноморски ресторант?


Какви специалитети съдържа менюто на един средиземноморски ресторант?

Средиземноморската кухня е изключително разнообразна откъм ястия, ето защо менюто на един средиземноморски ресторант съдържа огромен списък с най-различни деликатеси. В такъв ресторант биха могли да открият подходящото ястие хора от най-различни националности, от различна култура, традиции, вкусове и други. Тук и вегетарианци, и месоядци, и дори вегани ще намерят ястие по вкуса си.
Нещо повече средиземноморската кухня съчетава особеностите и традициите в готвенето на много страни, попадащи в средиземноморската зона. Затова тази диета е толкова универсална и не се ограничава просто до един район или страна.
Ястията на кои страни бихте могли да вкусите в един средиземноморски ресторант?
Гръцка кухня
Една от най-разпространените разновидности на средиземноморската кухня у нас, тя предлага леки и здравословни ястия, обилно полети със зехтин, подправки и аромати, сервирани с ципуро, узо или вино. Дори и гръцките десерти съдържат зехтин, които им придават специфичен вкус на маслина.
Италианска кухня
Сред най-известните ястия, предлагани от италианската кухня, са разбира се пастата, пиците, лазанята, доматения сос и различните видове сирена, като моцарела, пармезан и други.
Турска кухня
Ако желаете ястията ви да изобилстват с пресни месни продукти и да имате голям избор от десерти, изберете турската средиземноморска кухня. В един средиземноморски ресторант, предлагащ такава кухня, можете да си поръчате пилафи, кюфтета, адана кебап, имамбаялдъ, кебапи, сарми и други. А сред техните най-известни десерти са локумът, халвата, баклавата и кадаифа, които са любими на хората от цял свят.
Френска кухня
Тази кухня е рай за чревоугодниците с изобилието от аромати, подправки, изисканост и изтънченост. Ако желаете да опитате от тази кухня в някой средиземноморски ресторант, поръчайте си бульон консоме, терини, coq au vin, зеленчуков тарт или палачинките Креп Сюзет. Няма да съжалявате!
Мароканска кухня
Ако желаете да опитате традиционно ястие от Мароко, поръчайте си тъжин. Това е месо или риба със зеленчуци, което се вари бавно в керамичен съд. В него се добавят патладжани ,лук, грах и различни подправки, като джинджифил, канела и шафран. В някои случаи се добавят и плодове, кайсии, смокини, праскови, круши и сливи.
Както сами виждате средиземноморската кухня е необятна по своето разнообразие и богатство. Ако желаете да вкусите някое от характерните за тези страни ястия, непременно посетете най-близкия средиземноморски ресторант до вас.