Две невероятни рецепти, споделени от средиземноморски ресторант


Две невероятни рецепти, споделени от средиземноморски ресторант

Посещението на средиземноморски ресторант е цяло приключение, в което участват всички вкусови и сетивни рецептори. Но не всякога имате възможност да посещавате такъв ресторант. Затова пък можете да си приготвите някои от ястията и у дома. Ето два отлични средиземноморски деликатеса, които спокойно бихте могли да сготвите и вкъщи. Рецептите им са взети от майстори готвачи в средиземноморски ресторант, така че си струва да опитате тези вкусотии.
Средиземноморско кьопоолу
Това кьопоолу всъщност представлява съчетание от традициите на няколко култури, затова се различава като вкус значително от това, което сме свикнали да опитваме.
В състава му влизат тиквичка, патладжан, малка чушка, черни маслини без костилка, слънчогледово семе, както и доматено пюре концентрат. За допълнително овкусяване са добавени кленов сироп и ябълково пюре, заедно с лимон, червен и черен пипер, зехтин, копър, сушен босилек и лют червен пипер. Слънчогледовото семе се стрива на прах с електрическа кафемелачка и влиза в състава на подправките. Патладжанът, тиквичката и чушката се готвят на фурна или на барбекю, като предварително се нарязват на кубчета. В края трябва да получите мека хомогенна смес с отличен вкус.
Дип от сушени домати
Едно от най-популярните и много харесвани и у нас ястия със средиземноморски произход е дип от сушени домати. Той е лесен за приготвяне, тъй като се състои само от четири съставки, но невероятният му вкус е толкова наситен и впечатляващ, че се е превърнал в любим на всички посетители на средиземноморски ресторант. Дипът от сушени домати представлява предястие, което може да се съчетава с най-различни ястия.
В състава на дипа влизат сушени домати, сушен босилек, балсамов оцет и зехтин. Преди да пристъпите към приготвянето му, е необходимо за около един час да накиснете доматите във вода. Останалото е лесно – просто всички продукти все блендират и дипът е готов.
Защо да посетите средиземноморски ресторант?
Разбира се, ако нямате възможност да приготвяте тези вкусотии у дома или желаете да вкусите някой майсторски приготвени средиземноморски ястия, бихте могли да посетите някой средиземноморски ресторант, разположен в близост до вас. Там ще ви предложат богат избор на месни и безмесни ястия, а вкусът им ще е ненадминат.