Средиземноморски ресторант: Какви съставки влизат в средиземноморската кухня?


Средиземноморски ресторант: Какви съставки влизат в средиземноморската кухня?

Посещението на средиземноморски ресторант е едно от любимите преживявания на много хора. Те обожават вкуса на средиземноморските ястия, но не всички са запознати с това какви са основните съставки на средиземноморската кухня. Тук ще ги разгледаме по-подробно, за да разберем и причините тя да е сред най-здравословните кухни в света.
Зехтинът
Определено зехтинът е основната съставка в тази кухня, като най-ценен е студено пресованият зехтин, който не случайно е и най- употребяваният във всички средиземноморски ястия. Към зехтина ще отнесем и маслините, които щедро се добавят в много от специалитетите, които ще откриете във всеки средиземноморски ресторант.
Морски дарове и риба
Едно от основните предимства на средиземноморската кухня е съдържанието на морски дарове и риба в много от ястията. В средиземноморските ресторанти месото се приготвя на скара или фурна без прибавянето на мазнина. Това гарантира, че ще получите максимално добър вкус и здравословни ползи.
Зеленчуците
Зеленчуците в средиземноморската кухня се използват във възможно най-свежия им и пресен вид или с минимална термична обработка. Сред предпочитаните от майсторите готвачи в средиземноморските ресторанти зеленчуци са предимно сезонните продукти, които могат да се открият през съответния сезон.
През летния сезон това са домати, краставици, тиквички, патладжан, лук, чесън, салатки и др., а през зимния сезон – това са зеле, моркови, репички, салатки айсберг, карфиол, червено цвекло, броколи, алабаш, червена и черна ряпа и много други. Това гарантира, че когато влезете в един средиземноморски ресторант, можете да сте сигурни, че поръчаните ястия са приготвени от пресни продукти, които не са лежали с месеци във фризера.
Бобови храни
Част от ежедневното меню в средиземноморските региони са лещата, нахута, соята и боба, които са на почит сред жителите на Средиземноморието.
Плодове
Сред предпочитаните плодове в средиземноморската кухня са гроздето, лимоните, портокалите и смокините. Разбира се, използват се и много други сезонни плодове, но изброените тук са най-предпочитани.
Подправки
Въпреки че изглеждат на пръв поглед нещо маловажно, подправките играят ключова роля за формирането на вкуса на средиземноморските ястия. Без тях едно ястие никога не би било същото. Сред най-предпочитаните подправки са розмаринът, босилекът, шафранът, мащерката, риганът, салвията, магданозът и джинджифилът, които в зависимост от сезона се използват както пресни, така и в сух вид.