Посещение на средиземноморски ресторант в Мароко


Посещение на средиземноморски ресторант в Мароко


Като част от средиземноморската кухня, Мароко представлява истински интерес за любителите на кулинарията. Интересно е да се запознаем с националните ястия на Мароко и тъй като мароканските ресторанти в нас са рядкост, затова ще ви предложим една виртуална кулинарна екскурзия до средиземноморски ресторант в страната Мароко.

Какви напитки можете да си поръчате в марокански средиземноморски ресторант?

Ако сте на посещение в тази екзотична страна, непременно се отбийте в някой средиземноморски ресторант. Сред напитките които можете да си поръчате е ментовия чай, фрешовете и смутитата. Препоръчваме ви да опитате нектар от авокадо, тъй като той е характерен за този район.

Основни ястия, традиционни за Мароко

Мароканците обичат кус-кус, като освен традиционния вариант, често го съчетават със зеленчуци и месо, като така-нареченото лимоново пиле. Кус-кусът им е доста по-дребен от този, който сме свикнали да намираме по магазините.

Друго традиционно мароканско ястие е тажинът, който се пече в глинен съд. Освен зеленчуците и месото в него, мароканците слагат и някои плодове, като кайсии и сливи. Традиционна за тях е комбинацията между телешко месо и сливи.

Съветваме ви да опитате също пастилата, която представлява пай, който е сладко-солен. Приготвя се от пилешко месо с много подправки, стафиди и бадеми. Съществува и негова разновидност във вид на десерт с плодове.

Една от традиционните супи в Мароко се нарича харира. Тя съдържа нахут, доматен сос, леща и най-различни зеленчуци. Подправките са също разнообразни и включват кимион, кориандър, харира и други. Традиционно се сервира заедно с десерт или нещо сладко.

Какви десерти може да вкусите в Мароко?

Така наречените чебания са сусамови сладки, в чийто състав влиза брашно, шафран, канела, и захар. Сиропирани са с мед. Друго сладко мароканско изкушение се нарича в превод от марокански рогата на газелата, заради формата, в която се прави. Плънката съдържа портокалова вода, захар, бадеми, канела и масло.

Специалните бадемови сладки също си заслужава да се опитат. Интересното при тях е, че са с бадемов пълнеж и се пържат. Отделно можете да поръчате и бадемови бисквити.

Мароканците имат и собствена версия на бишкотите, които се наричат Фекас. Те са много вкусни, тънки и хрупкави. Подобно на българите, мароканците имат и масленки.