Средиземноморска кухня – тайната на здравословното хранене


Средиземноморска кухня – тайната на здравословното хранене

Средиземноморска кухня – тайната на здравословното хранене и вкусните ястия не винаги е дълбоко скрита. Вкусната и особено апетитна средиземноморска кухня има множество разновидности – гръцка, турска, италианска, френска, испанска. Всяка страна, която се намира на бреговете на Средиземно море има свои специфики, а всички общо се наричат средиземноморска кухня.
Зараждането на понятието средиземноморска кухня
Концепцията за средиземноморска кухня е в книгата на Елизабет Дейвид, публикувана през 1950г. В годините след това сред кулинарните специалисти вървят спорове с това дали е правилно да се използва средиземноморска кухня или средиземноморска храна. Въпреки всичко, храните от района на Средиземно море, особено рибата се приготвят по еднотипни начини.
Разлики между средиземноморската кухня и Западната такава
Основната разлика започва с мазнината за готвене. Докато в западните части на Европа се използва основно масло или олио, в средиземноморската се поставя зехтин. Други отличителни черти са типичните зеленчуци, растящи в топлия морски климат на този район на Европа. Арабското присъствие в Испания, Португалия и остров Сицилия оставя своя отпечатък в средиземноморската кухня. Част от типичните за арабския свят храни се пренасят и в тези части на Европа като патладжани, спанак, ориз, кайсии и цитрусови плодове, които пък днес са считани за традиционни за този тип кухня. Друг такъв исторически факт, допринесъл за развитието на средиземноморската кухня е доматът.
Гръцка средиземноморска кухня
Голяма част от гръцката средиземноморска кухня има много общо с турската, оттам и имената на много от ястията са близки или еднакви като например мусака. Отличителна черта на гръцката средиземноморска кухня са зеленчуците, рибата, зехтина, виното и месото. Друга важна съставка са зеленчуците като неизменно в менюто присъстват: маслини, сирене, патладжан, тиквички, лимонов сок, зеленчуци, билки, хляб и кисело мляко. Всички тези храни са традиционни за района на Гърция и именно поради тази причина са залегнали в основата на средиземноморската кухня от този регион. Традиционната гръцка мусака се приготвя по типичната за южната съседка рецепта. Пресните домати, патладжани, тиквички и картофи предварително нарязани и подготвени се смесват с ароматната смляна домашна кайма. Ухаещите пресни ароматни подправки – чесън и червен лук очакват своя миг за да се присъединят към феерията от пресни вкусове.