Етикет при консумирането на риба и скариди


Етикет при консумирането на риба и скариди

Посещението на рибен ресторант задължително е свързано с консумиране на риба или морски специалитети. Много хора нямат представа как точно се яде риба в рибен ресторант, особено тези, които не са почитатели на морските специалитети и предпочитат други видове месо. Сочна и апетитна риба, приготвена на барбекю е наистина изкушаваща.
Всеки знае, че в рибата има малки костици, които в зависимост от начина на нейното приготвяне може да останат – при печене на скара и или пържене. Как се консумира риба в рибен ресторант, така че етикета да бъде спазен, а посетителят застрахован от проява на лоши маниери?
Как се консумира риба в рибен ресторант?
Когато рибата е с поднесена заедно с главата, тя се отстранява зад хрилете. Филето на поднесената цяла риба се изрязва като парчето се държи с вилица и се прави прорез от главата до опашката с нож. След това рибата се разтваря и филето се отстранява. Главната кост се премахва, като се поставя върха на ножа под гръбнака и се повдига с вилица. Отстранените части се поставят в отделна чинийка. Ако по невнимание се поемат някакви дребни рибни костици, е редно да се извадят с пръсти и да се поставят в друга чинийка. Разбира се всеки клиент може да се изкуши да опита втора порция от поръчаното ястие – прясно уловената има толкова специфичен вкус, че понякога една не стига!
Скаридите
Коктейлът от скариди обикновено се поднася във вид, готов за консумация. Когато се посети рибен ресторант и се избере именно такова ястие, скаридите най – често се сервират на обелени и в размер, точно за една хапка.
Скаридите, поднесени като основно ястие в рибен ресторант се консумират с нож и вилица. Изстискването на лимона върху храната трябва да стане посредством лъжичка, за да не се чува звука от изстискването му. Когато има поднесен сос в индивидуални купички парчетата се потапят в него. Ако обаче сосът е за всички на масата, трябва да се вземе от него с лъжичка и да се постави в чинията или да се поръси върху скаридите. Стартът е даден със скариди на барбекю и пържени скариди. И ето че на сцената се появяват две ястия, в които скаридите са главен герой, но са придружени от сирене, пресни домати и подправки.